Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Висок ниво ризика од оболијевања коронавирусом у Црној Гори

Висок ниво ризика од оболијевања коронавирусом у Црној Гори
Датум објаве: 02.03.2020 14:09 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


МЗД Министарство здравља

Ризик по здравље становништва Црне Горе од инфекције новим коронавирусом тренутно се сматра високим, у односу на досадашњи ниво који је био умјерен. То је саопштио министар здравља Кенан Храповић, износећи процјену ризика коју је урадио Институт за јавно здравље, на данас одржаној сједници Националног координационог тијела за заразне болести.

Министар је чланове Националног координационог тијела упознао са чињеницама на основу којих се заснива процјена ризика.

„Широко успостављено локално преношење вируса у Италији са којом Црна Гора има културну и саобраћајну повезаност, као и број погођених покрајина и области који и даље расте, што имплицира високу извјесност да ће се даље локално ширење инфекције у Италији наставити, упркос интензивним и ванредним мјерама превенције и сузбијања. Повећан је број држава и територија у Европи које пријављују оболијевање а посебно држава из непосредног окружења, ту прије свега мислим на Хрватску, али и Сјеверну Марконију, такође државе са којимам имамо блиске саобраћајне и културолошке везе. Повећан је број држава и територија у свијету у које је дошло до извоза вируса из Италије, као што су Шведска, Швајцарска, Норвешка, Финска, Аустрија, Румунија, Нигерија, и тако даље. Оно што је важно, вјероватноћа настанка кластера тј. груписања оболијевања од ЦОВИД-19 у државама Европе попут груписања у Италији сматра се високом. Поуздано се зна да једном након импортације, односно увоза вируса из погођеног подручја, он почиње врло лако и брзо да се шири у локалној популацији. Највјероватнији разлог лежи у чињеници да постоји одређени удио случајева са благим симптомима који не доводе до тражења љекарске помоћи и/или асимптоматских заразних случајева. Њихов пораст као и број држава изван Кине које пријављују случајеве инфицирања са новим коронавирусом представљају могуће, односно, потенцијалне изворе инфекције за становништво Црне Горе“, саопштио је Храповић.

Министар је још једном казао да нема разлога за панику, те да су све активности државе усмјерене на правовремен одговор у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију са којом се суочава цијела планета.

Др Сенад Бегић, епидемиолог и помоћник директора Института за јавно здравље, казао је да је у претходна 24 сата у Италији забиљежено 566 нових случајева оболијевања од коронавируса, што указује да је дошло до интензивирања локалне трансмисије, а што директно имплицира да је ризик за извоз вируса са територије републике Италије у околне земље висок.

 

„Не само то, забиљежени су случајеви и извоза вируса у неке удаљеније земље у Африци, прије свега у Нигерији, Египту и Алжиру, директно повезани са жариштем у Италији. Тренутно у Европи 30 земаља региструје оболијевање од новог коронавируса и за очекивати је да у наредном периоду први случај буде забиљежен и у Црној Гори. Треба напоменути да таква ситуација није неочекивана, то је нешто за шта се ми спремамо већ недељама, тако да су сви планови поступања за ту ситуацију разрађени, тестирани и у готово апсолутној мјери функционални“, саопштио је Бегић.

 

Бегић је казао и да се у Европи, највећи ниво оболијевања тренутно биљежи у Њемачкој, затим Шпанији, Уједињеном Краљевству и другим државама Европске уније.

 

„Хрватска тренутно има регистрованих седам случајева са доказаном локалном трансмисијом, а поред ње, од држава окружења или нама блиских држава, Сјеверна Македонија има један регистровани случај“, закључио је Бегић.

 

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА


ФОТО И ВОДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЉтЕqц