Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

U Domu zdravlja Ulcinj novi mamograf i ultrazvučni aparat

U Domu zdravlja Ulcinj novi mamograf i ultrazvučni aparat
Datum objave: 12.02.2020 15:36 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Novi ultrazvučni aparat i mamograf u Domu zdravlja Ulcinj, čija je vrijednost preko 80 hiljada eura omogućiće bolju dijagnostiku i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za građane te opštine, ali i turiste, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.
On je danas, prilikom posjete Domu zdravlja Ulcinj, kazao da je ta ustanova bogatija za novi mamograf i ultrazvučni aparat i da je to kontinuitet Vladinih politika, kada je u pitanju ulaganje u opremu, kadar, infrastrukturu.
„Očekujem da u narednom periodu na savremenim aparatima, zaposleni u Domu zdravlja Ulcinj, još jače i posvećenije rade na realizaciji skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke i na prevenciji u smislu boljeg izliječenja i kvalitetnijeg života dama iz Ulcinja“, rekao je Hrapović.
On je istakao da je prošle godine, kroz kapitalni budžet u Dom zdravlja Ulcinj uloženo preko 150 hiljada eura.
„Ove godine je u toku realizacija jednog veoma značajnog projekta, a to je Projekat Energetske efikasnosti, za koji je opredijeljeno 450 hiljada eura. Tako da će ovaj objekat u narednom periodu zaista biti jedan prostor u kome će se svi osjećati ugodno, i zaposleni, a posebno naši građani“, kazao je Hrapović.
Oprema i prostor, kako je rekao, ne znače mnogo bez kvalitetnog i stručnog kadra.
„U Domu zdravlja Ulcinj zaista postoji posvećen kadar i Ministarstvo zdravlja je imalo sluha kada su zahtjevi menadžementa u pitanju, u smislu dodjeljivanja specijalizacija. Tako da je Ministarstvo zdravlja u prethodne dvije godine dodijelilo sve potrebne specijalizacije koje su zahtjevane i očekujemo povratak specijaliste interne medicine, specijaliste mikrobiologa, specijaliste epidemiologa i specijaliste porodične medicine“, naveo je Hrapović.
Postoje, kako je dodao, određeni zahtjevi za dalje unepređenje kada je kadar u pitanju i Ministarstvo zdravlja je, kako je rekao, dalo dodatne saglasnosti za raspisivanje specijalizacija, „kako bi doktori koji se vrate dali puni kapacitet u svom angažmanu“.
„Veoma je važno da građani ove regije imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a posebno što je ova najjužnija crnogorska opština poznata po turizmu i želimo da zdravstvenu zaštitu podjednako dobijaju kako građani, tako i turisti, kojih je svake godine sve više“, istakao je Hrapović.
Direktor Fonda za zdravstevno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je saradnja između te ustanove i Doma zdravlja Ulcinj na visokom nivou.
„Rezultat te saradnje možete vidjeti i danas, a rezultati će se posebno vidjeti u narednom periodu. Fond je sa nabavkom ultrazvučnog aparata i obezbjeđivanjem sredstava za nabaku mamografa, nastavio sa realizacijom planova Ministartsva zdravlja i Vlade za obezbjeđenje kvalitetne zdravstvene zaštite na području Opštine Ulcinj“, rekao je Čirgić.
Ulcinj je, kako je rekao, značajno turističko mjesto sa, kako je dodao, ogromnim potencijalom za razvoj turizma.
„Svakako se ne može računati na ozbiljniji turizam ukoliko ne budemo imali adekvatu zdravstvenu zaštitu. Sa ovim nabavkama smo zadovoljili potrebe za dijagnostičkom opremom Doma zdravlja Ulcinj i mislim da će na dobar i kvalitetan način građani biti zbrinuti“, smatra Čirgić.
Direktor Doma zdravlja Ulcinj, Pavle Marniković, rekao je da je vrijednost mamografa i ultrazvučnog aparata preko 80 hiljada eura.
„Danas ćemo nastaviti kontinuirano sa skriningom raka dojke i raka grlića matarice na jedan bolji i kvalitetniji način. I do sada smo to imali, ali sada su tu novi, najsavremeniji aparati koji će omogućiti našim doktorima da rade još bolju dijagnostiku“, kazao je Marniković.