Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Црна Гора примјер на Балкану у спровођењу програма имунизације

Црна Гора примјер на Балкану у спровођењу програма имунизације
Датум објаве: 27.09.2019 14:52 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


УНИЦЕФ ће и у наредном периоду наставити да подржава Црну Гору у спровођењу активности програма имунизације, с крајњим циљем да обухват вакцинације буде преко 95 одсто, како би заштитили нашу дјецу од оболијевања и избјегли евентуалне ризике од епидемије заразних болести. Ово је саопштио на састанку министра здравља др Кенана Храповића са шефом представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Осамом Макави Когали.
Према ријечима Когалија, Црна Гора је примјер на Балкану по успјешном спровођењу програма имунизације и значајним резултатима које смо постигли на том пољу, као и по посвећености и бризи и Министарства здравља и цјелокупне Владе Црне Горе о будућности наше дјеце.
Министар Храповић се захвалио господину Когалију на дасадашњој великој помоћи и успјешној сарадњи коју Министарство здравља има са УНИЦЕФ-ом. Он је изразио очекивања да ће се у наредном периоду сарадња интензивирати, будући да је приоритет Владе Црне Горе управо имунизација и превенција болести.
Он је подсјетио да је захваљујући јакој јавној кампањи и анагжману цјелокупног здравственог система посљедњих година забиљежен пораст обухвата вакцинације, али да је тежња Министарства здравља да свако дијете у Црној Гори буде заштићено од заразних болести и да нам је на том путу неопходна помоћ партнера као што је УНИЦЕФ.
Министар Храповић је упознао господина Когалија да је, након стручних мишљења Националног савјетодавног тијела за имунизацију и препорука Свјетске здравствене организације Министарство здравља донијело одлуку да крајем ове године понуди грађанима Црне Горе вакцинацију, односно имунизацију ХПВ вакцином, једном од најбољих метода превентиве од обољена карцинома грлића материце
На данашњем састанку договорена је подршка УНИЦЕФ-а у организовању едукације љекара и медицинских сестара, као и локалних координатора за имунизацију, затим у промоцији вакцинације, као и набавци неопходне опреме за складиштење и чување вакцина.
Разговарано је и о осигуравању одрживог приступа у циљу планираног финансирања и набавке високо квалитетних и приступачних вакцине – кроз ријешавање изазова у набавци вакцина, легислативе за набавку вакцина, одређивању цијена вакцина и финансирања програма имунизације.