Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Министарство здравља

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ПРАВА ПАЦИЈЕНАТА

Информисан корисник и даваоц здравствених услуга гарантују партнерски однос пацијента и здравственог радника, јачање самопоштовања пацијента, оптимизам и вјеру у оздрављење. 
Пацијент упознат са својим правима може активно да учествује у свом лијечењу, а пацијенту упознатом са правима осигураника доступнија је здравствена услуга. Добро информисан пацијент тј.осигураник доприноси унапређењу квалитета и безбједности здраваствене заштите, као и да добро информисан пацијент доприноси унапређењу заштите права пацијената.

Од децембра 2010 године у свим јавним здравственим установама су наименовани заштитници права пацијената, као и у поједними приватним здравственим установама. Рад заштиника права пацијената регулисан је Законом о правима пацијената који је усвојен 2010.године. Заштитници права пацијената су отпочели са радом почетком 2011.године и њихова имена се налазе на wеб страницама свих здравствених установа, као и на сајту Министарства здравља.(овдје).

Основна права пацијената су дефинисана Законом о здравственој заштити у складу са Европском повељом о правима пацијената - Римска повеља.