Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Министарство здравља

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

>

Интервју министра здравља др Кенана Храповића за ПР Центар

Успјешно се реализује набавка медицинске опреме вриједне пет милиона еура

Успјешно се реализује набавка медицинске опреме вриједне пет милиона еура
Датум објаве: 28.07.2019 08:58 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Црногорски здравствени систем ће до краја године бити богатији за још један линеарни акцелератор вриједан 2,2 милиона еура, а Програм за рано откривање рака дојке биће проширен на сјеверни и јужни дио државе.

То је, у интервјуу за ПР Центар, најавио министар здравља Кенан Храповић, истичући да је јачање технолошких капацитета здравствених установа импратив Владе и Министарства здравља.

“Континуираним улагањем у савремену и софистицирану медицинску опрему, модернизацију просторних капацитета и едукацију кадра, Црна Гора примјењује најновија медицинска достигнућа и унапређује квалитет и сигурност здравствене заштите њених грађана”, истакао је Храповић.

Захваљујући подршци државе, али превасходно, како је казао, залагању медицинских радника, здравствени систем Црне Горе се све више ослања на сопствене снаге и капацитете и мање зависи од медицинских центара у другим државама.

“Подсјећам да је у протекле двије године из Буџета државе набављена медицинска опрема вриједности 10,9 милиона еура, а додатних пет милиона еура за опрему, који су опредијељени Буџетом за ову годину, успјешно се реализују”, казао је Храповић.

Према његовим ријечима, Клинички центар ће до краја године пустити у рад још један линеарни акцелератор вриједан 2,2 милиона еура, чиме ће, уз постојећа два апарата, бити испоштовани међународни стандарди када је у питању лијечење онколошких пацијената зрачном терапијом.

“Посједоваћемо један апарат на 200 хиљада становника. Дакле, са три линеарна акцелератора значајно ћемо побољшати квалитет пружања ових услуга и смањити листе чекања”, објаснио је Храповић.

Он је казао да је, посљедњих неколико година, напредак хируршке технике и начина анестезије довео до оперативног лијечења пацијента уз бржи опоравак по операцији, што је, како је објаснио, омогућило већи комфор пацијенту за опоравак у кућној средини, али и повећало доступност здравствене заштите.

“Стога се, пратећи савремене трендове у медицини и одговарајући на све веће потребе грађана за здравственом заштитом, Клинички центар орјентише ка дневним болницама и једнодневној хирургији у оним областима гдје је то могуће”, рекао је Храповић.

Клиника за урологију, како је казао, је ове године технолошки оснажена са опремом вриједности око 360 хиљада еура која је, како је додао, од изузетног значаја за опремање савремене операционе сале, превасходно намијењене за ендоскопске процедуре, јачање интервентне урологије и увођење дневних болница, али и унапређење квалитета дијагностике, како у свакодневном раду Клинике, тако и за потребе трансплантационе медицине. 

“Такође, Хируршка клиника Клиничког центра богатија је за опрему и инструменте за минимално инвазивну хирургију вриједну око 174 хиљаде еура, која ће се користити у дигестивној и абдоминалној хирургији”, рекао је Храповић.

Он је подсјетио да је прошле године набављен велики број најсавременијих дијагностичких уређаја за потребе здравствених установа, почев од магнетне резонанце, ЦТ апарата, али и високософистицираног ангиографског апарата за потребе Центра за болести срца и крвних судова.

“Ове године Клинички центар ће бити богатији за још један такав апарат, који ће се користити за увођење нових процедура из области ангиографских прегледа у кардиологији и неурологији”, навео је Храповић.

Ове године ће, како је најавио, бити испуњено обећање дато грађанима, када је у питању ширење Програма за рано откривање рака дојке на сјеверни и јужни регион Црне Горе.

“У току је тендерски поступак, односно вредновање понуда за набавку три дигитална мамографа за скрининг карцинома дојке процијењене вриједности 1,2 милиона еура, који ће бити распоређени у болницама у Никшићу и Беранама, док ће трећи мамограф бити у Клиничком центру”, рекао је Храповић.

Стављањем у функцију тих апарата, како је додао, испуниће се потребни предуслови за обављање програма дијагностичке и превентивне мамографије у јужним и сјеверним општинама.