Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Министарство здравља

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

>

Интервју министра Шегрта дневном листу "Дневне новине"

Интервју министра Шегрта дневном листу "Дневне новине"
Датум објаве: 08.04.2016 15:28 | Аутор: Министарство здравља / Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


ПИТАЊА:

 

1. У посљедње вријеме су се често могле чути критике на рачун здравственог система, што на рачун организације, што на рачун квалитета услуга. Шта је по вашем мишљењу кључни проблем у црногорском здравству и на којин начин се може рјешавати?

2. Посебно је у центру пажње јавности Фонд здравства због енормних трошкова и нерацоналног располагања новцем црногорских грађана. Да ли ће министар Будимир Шегрт  предузети неке кораке и које? Да ли ће упутити Влади захтјев за смјену директора ове здравствене институције Кенана Храповића?

3. Како су медији прењели, црногорске болнице и домови здравља, као и Клинички центар, могли би за неколико мјесеци да буду пред колапсом јер, наводно, здравственом систему пријети тотални поремећај у снабдјевености медицинским средствима зато што је Министарство овим установама опредијелило свега 5,02 милиона еура за ове потребе, умјесто 16,64 милиона, колико је тражено. Да ли је то тачно? Има ли разлога за бригу? На који начин ће се рјешити овај проблем?

4. Какав је, из угла министра, квалитет услуга црногорског здравственог система?

 

ОДГОВОРИ МИНИСТРА ШЕГРТА:

 

Здравствени сиситем је стабилан и својим потенцијалима способан да одговори огромним свакодневним захтјевима и потребама грађана Црне Горе за пружањем здравствене заштите. Дакле, приче које се пласирају у јавности да је црногоски здравствени систем пред колапсом, апсолутно су нетачне и неутемељене. Оне се, нажалост, „сервирају“ из јавног здравственог система, с намјером да се изазове несигурност и паника међу грађанима. Онај ко пласира овакве информације, за које нема основа, мораће и то сигурно сносити одговорност.

Подсјетићу да је хаос и колапс био најављен и када су раскинути уговори са приватним апотекама, па се није десило ништа од најављиваног, а снабдјевеност љековима је и сада уредна. Добром организацијом и начином рада Монтефарма, државне апотекарске установе, која је основана да би обављала тај посао, нема никаквих проблема у снабдијевању и не очекују се никакве несташице. Тако да се ни овога пута неће ништа десити,  јер здравствени систем добро функционисе и као и сваки други систем има своје квалитете, али и проблеме.

Министарство здравља је, након детаљних анализа, препознало проблеме, а то су, као што сам у више наврата говорио, нерационална потрошња, неадекватна организација рада и несистематски приступ перманентној едукацији. Све планиране активности реализоваће се у складу са нашим стратешким документом Структурне  реформе у здравственом  систему  са  Акционим планом  за њихову реализацију  2015-2017. године, у којем су препознати проблеми и дефинисана динамика и активности које треба да, као резултат, обезбиједе боље функционисање здравственог система и  квалитетније пружање здравствене заштите. Све мјере предвиђене структурним реформама почеле су да се спорводе, али ефекти њихове примјене не могу се сви одмах манифестовати, јер ће се њиховом реализацијом обезбједити дугорочни бенефити, који ће временом бити потпуно видљивији.

Имамо и друге позитивне показатеље унапрјеђења пружања здравствних услуга. Смањене су листе чекања на специјалистичке прегледе и оперативне захвате у Клиничком центру, док у општим болницама уопште нема листи чекања, а значајно је смањен и број пацијената који се упућује на лијечење у центре ван Црне Горе и обезбјеђују им се услуге у земљи на истом нивоу као у најсавременијим здравственим центрима. Будући да је највећи дио проблема у протеклом периоду проистекао из недовољне едукованости љекара у цјелокупном систему, Министарство здравља је урадило  јединствени План континуиране медицинске едукације за све нивое здравствене заштите. Први пут су буџетом опредијељена средства од 800 хиљада еура, као посебна ставка, којим ће се финансирати План стручног усавршавања и први пут едукација неће бити лично опредјељење, него обавеза сваког запосленог у здравственом систему.