Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Министарство здравља

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

>

Интервју министра здравља проф.др Будимира Шегрта дневном листу „Информер“

Датум објаве: 23.12.2015 15:24 | Аутор: Министарство здравља / Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


Да ли постоји могућност да поново склопите уговор са приватним апотекама?
Велике несташице љекова биле су основни разлог због којег је Фонд за здравствено осигурање склопио уговор са приватним апотекама и то за тачно дефинисани временски период. Добром организацијом и начином рада Монтефарма, државне апотекарске установе, чији је то посао по закону и по оснивању, нема никаквих проблема у снабдијевању и не очекују се никакве несташице. Док то тако функционише нема протребе за поновним потписивањем уговора са приватним апотекама. Да ли ће у неком догледном времену држава одлучити да ли такав систем снабдијевања треба да функционише, то је друго питање. Уопште није проблем да се Монтефарм оспособи и ради како треба и да самим тим нема ни несташица, што је нама приоритетни циљ.

Вјерујете ли да ће случај инфекција беба у наредној години добити епилог? Да ли се та прича превише одуговлачи, с обзиром да је узела живот једне бебе?
То не могу коментаристати јер то дио истраге судског процеса и окончаће се онако како судски органи одлуче.

Хоће ли запослени у здравству у наредној години добити повећање зарада? Ако је одговор потврдан, колико ће повећање бити?
Биће повећања зарада запослених у здравству. У складу са новим Законом о зарадама, укупно повећање зарада свих у јавном сектору биће између 5 и 6 одсто.

Да ли је ове године било пријављивања случајева узимања мита од стране лекара?
Министарству здравља није пријављен ни један случај корупције, нити смо такве притужбе добили ни од једне здравствене институције.

Који су највећи проблеми у здравственом систему Црне Горе и како планирате да их ријешите?
Здравствени сиситем је стабилан и потентан и својим потенцијалима способан је одговори огромним свакодневним захтјевима и потребама грађана Црне Горе за пружањем здравствене заштите. То је систем који функционише и има своје квалитете, али има и одређене проблеме. Проблеми су као што је добро познато, нерационалност, несистематски приступ перманентној едукацији и донекле менаџмент. Ради се на њиховом превазилажењу, на свим пољима и по утврђеној динамици. Све планиране активности реализоваће се у складу са нашим стратешким документом Структурне реформе у здравственом систему са Акционим планом за њихову реализацију 2015-2017. године, у којем су препознати проблеми и дефинисана динамика и активности које треба да, као резултат, обезбиједе боље функционисање здравственог система и квалитетније пружање здравствене заштите.

Да ли подржавате приватизацију здравствених установа у Црној Гори?
О приватизацији здравствених установа, према мојим сазнањима, до сада није расправљано, али је свакако политика Владе Црне Горе да се кроз приватно-јавна партнерства улаже у модернизацију здравствених установа и самим тим и унапрјеђују кадровски, технолошки и просторни капацитети.