Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Промоција онлине интервенција: Упитник за само-процјену ризика повезаних са конзумирањем дрога

Промоција онлине интервенција: Упитник за само-процјену ризика повезаних са конзумирањем дрога
Датум објаве: 20.12.2017 13:27 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Желите ли да сазнате колико је ризично Ваше коришћење дрога?

Овим посебним тестом под именом ДУДИТ можете сами да сазнате !

Циљ ДУДИТ-а је да подстакне и охрабри  особе које користе дроге да се обрате за стручну помоћ .

ДУДИТ је научно потврђен тест који годинама користе многи стручњаци за питања зависности од дрога.

Препознајући потребу развоја иновативних алата усмјерених на растућу популацију конзумената, углавном канабиса и синтетичких дрога, Помпидоу група Савјета Европе је осмислила  регионални пројекат о онлине интервенцијама, у оквиру  којега је развијена онлине верзија научно  евалуиране кратке интервенције, будући да су се онлине алати за сцреенинг показали ефективним  начином обухватања веће популације .  За ову сврху одабран је тест ДУДИТ (енг. Друг Усе Дисордерс Идентифицатион Тест),  инструмент за само-процјену ризика повезаних са конзумирањем дрога.

Коначан производ пројекта је инструмент Другхелп, који даје укупну процјену могућих проблема и недостатака везаних уз узимање дрога.

Тест садржи једанаест питања везаних уз узимање дрога, питања о полу и годинама старости,  и  десет додатних добровољних питања (позадинска питања о кориснику и могуће штете које је особа  имала  приликом употребе дрога).

Будући да је кориштење алата у потпуности анонимно, лични  и подаци се не похрањују, нити је могуће особу идентификовати  према одговорима.

На основу  оцјене из сета ДУДИТ питања, корисник/ца  добије  процјену ризика везаних уз његову / њену  употребу  дрога.

Тест такође даје информацију о томе гдје се особе могу обратити за помоћ ако желе смањити или престати са узимањем дрога.

Овај онлине инструмент је доступан у верзијама за стони рачунар, таблет и мобилни телефон, а тесту  се може приступити преко линка:

 хттпс://другхелп.еу/ме

Поред Црне Горе, тест се користи тренутно и у Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији, Републици Србији, Грчкој и Румунији.