Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Promocija online intervencija: Upitnik za samo-procjenu rizika povezanih sa konzumiranjem droga

Promocija online intervencija: Upitnik za samo-procjenu rizika povezanih sa konzumiranjem droga
Datum objave: 20.12.2017 13:27 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Želite li da saznate koliko je rizično Vaše korišćenje droga?

Ovim posebnim testom pod imenom DUDIT možete sami da saznate !

Cilj DUDIT-a je da podstakne i ohrabri  osobe koje koriste droge da se obrate za stručnu pomoć .

DUDIT je naučno potvrđen test koji godinama koriste mnogi stručnjaci za pitanja zavisnosti od droga.

Prepoznajući potrebu razvoja inovativnih alata usmjerenih na rastuću populaciju konzumenata, uglavnom kanabisa i sintetičkih droga, Pompidou grupa Savjeta Evrope je osmislila  regionalni projekat o online intervencijama, u okviru  kojega je razvijena online verzija naučno  evaluirane kratke intervencije, budući da su se online alati za screening pokazali efektivnim  načinom obuhvatanja veće populacije .  Za ovu svrhu odabran je test DUDIT (eng. Drug Use Disorders Identification Test),  instrument za samo-procjenu rizika povezanih sa konzumiranjem droga.

Konačan proizvod projekta je instrument Drughelp, koji daje ukupnu procjenu mogućih problema i nedostataka vezanih uz uzimanje droga.

Test sadrži jedanaest pitanja vezanih uz uzimanje droga, pitanja o polu i godinama starosti,  i  deset dodatnih dobrovoljnih pitanja (pozadinska pitanja o korisniku i moguće štete koje je osoba  imala  prilikom upotrebe droga).

Budući da je korištenje alata u potpunosti anonimno, lični  i podaci se ne pohranjuju, niti je moguće osobu identifikovati  prema odgovorima.

Na osnovu  ocjene iz seta DUDIT pitanja, korisnik/ca  dobije  procjenu rizika vezanih uz njegovu / njenu  upotrebu  droga.

Test takođe daje informaciju o tome gdje se osobe mogu obratiti za pomoć ako žele smanjiti ili prestati sa uzimanjem droga.

Ovaj online instrument je dostupan u verzijama za stoni računar, tablet i mobilni telefon, a testu  se može pristupiti preko linka:

 https://drughelp.eu/me

Pored Crne Gore, test se koristi trenutno i u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Republici Srbiji, Grčkoj i Rumuniji.